Sve teže do invalidske penzije

Bez autora
Dec 04 2011

U Srbiji je u poslednjih desetak godina drastično smanjen broj onih koji su ostvarili pravo na invalidsku penziju. Trenutno u Srbiji invalidsku penziju prima 364.000 ljudi, svaki peti penzioner. Najveći broj novoostvarenih invalidskih penzija posledica je kardiovaskularnih oboljenja, na drugom mestu su karcinomi, a na trećem psihijatrijske bolesti.Funkcionalna dijagnostika Odeljenja za medicinsko veštačenje Fonda PIO služi objektivizaciji zdravstvenog stanja osiguranika. Kad se završi apsolutna ekspertiza u funkcionalnoj dijagnostici to je za lekara veštaka, koji je poslao takvog osigaranika na pregled, ono na osnovu čega on sa apsolutnom sigurnošću može dati nalaz i mišljenje.

Sve teže do invalidske penzijeDrastično smanjen broj onih koji su ostvarili pravo na invalidsku penziju zbog pooštravanja propisa i uslova koje moraju da ispune pri odlasku u prevremenu penziju.

U Srbiji je u poslednjih desetak godina drastično smanjen broj onih koji su ostvarili pravo na invalidsku penziju.

Trenutno u Srbiji invalidsku penziju prima 364.000 ljudi, svaki peti penzioner. Najveći broj novoostvarenih invalidskih penzija posledica je kardiovaskularnih oboljenja, na drugom mestu su karcinomi, a na trećem psihijatrijske bolesti.

Dr Dika Kajević, načelnik Odeljenja za medicinsko veštačenje Fonda PIO kaže da njihova funkcionalna dijagnostika služi objektivizaciji zdravstvenog stanja osiguranika.

"Kad se završi apsolutna ekspertiza u našoj funkcionalnoj dijagnostici to je za našeg lekara veštaka, koji je poslao takvog osigaranika na pregled, ono na osnovu čega on sa apsolutnom sigurnošću može dati nalaz i mišljenje", kaže Kajević.

Oni koji dobiju invalidsku penziju, a kod kojih se može očekivati poboljšanje zdravstvenog stanja u roku do tri godine imaju još jedan obavezan kontrolni pregled.

Direktor Sektora za medicinsko veštačenje Fonda PIO Aleksandar Milošević kaže da je kategorija kontrolnog pregleda predviđena više preventivno, jer je i sam zakon, kako kaže, iz 2003. godine drastično pooštrio gubitak radne sposobnosti.

"Više se ne veštači radna sposobnost prema poslu koji neko obavlja, već se ceni opšta radna sposobnost. Mislim da se na prste jedne ruke mogu se izbrojati ljudi kod kojih je došlo do nekog poboljšanja zdravstvenog stanja u proteklih pet-šest godina", kaže Milošević.

Da bi se mogućnosti za razne špekulacije svele na minimum uvedeno je i centralno pozivanje stranaka koje žele da dobiju invalidsku penziju. Zakonski rok za rešavanje tih zahteva je znatno skraćen i traje najduže dva meseca.

Pomenimo i to da je broj invalidskih penzija u poslednjih 10 godina smanjen za 13 posto, a prosečna invalidska penzija u Srbiji trenutno iznosi 21.500 dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik